Wij pakken de uitdagingen in de
energietransitie aan met
grootschalige energieopslag.

Er komen steeds meer wind- & zonneparken. Deze opmars van duurzame energie zorgt ervoor dat het elektriciteitsnetwerk vol raakt, waardoor duurzame energie soms noodgedwongen weg wordt gegooid. Een gemiste kans, want we willen de energietransitie juist versnellen. SemperPower biedt de oplossing: energieopslagsystemen. Veilig en betrouwbaar.

Benieuwd wat wij
kunnen betekenen?

Ons elektriciteitsnet kan niet langer bouwen op gas- en kolencentrales

Nederland zit middenin de transitie naar een honderd procent  duurzaam energiesysteem. Fossiele brandstofcentrales moeten versneld worden gesloten omdat ze grote hoeveelheden CO2 uitstoten. Uitdagingen als het matchen van vraag en aanbod en het opvangen van pieken in productie en consumptie worden tot op heden opgevangen door deze gas- en kolencentrales. Maar nu we van deze fossiele brandstofcentrales af moeten, staan we voor een nieuwe uitdaging.

iStock 14

Dit zijn de vier grootste uitdagingen in de duurzame energietransitie van Nederland

  1. Nieuwe energiemix zorgt voor verschil tussen vraag en aanbod.

  2. Grote schommelingen in elektriciteitsprijzen door onbalans op het net.

  3. Duurzame energie wordt weggegooid door ruimtetekort op het net.

  4. Lange wachttijden op nieuwe elektriciteitsaansluitingen voor bedrijven.

De stabiliteit en betaalbaarheid van het Nederlandse energiesysteem zijn in gevaar, waardoor energieopslag onmisbaar is in ons elektriciteitssysteem.

Uitdaging 1: Verschil tussen vraag en aanbod door nieuwe energiemix

We zijn goed op weg, de energiemix is aan het veranderen. Er zijn steeds meer elektrische auto's, wind- & zonneparken worden overal ontwikkeld, daken liggen vol met zonnepanelen en steeds meer huishoudens gaan van het gas af. Helaas is de opwek van wind- & zonne-energie lastig te voorspellen. Pieken in productie & consumptie en het gat tussen vraag & aanbod zullen in de toekomst nóg meer toenemen.

Uitdaging 2: Grote prijsschommelingen elektriciteit door onbalans net

Het verschil tussen vraag en aanbod maakt het balanceren van het elektriciteitsnet moeilijker en de levering van elektriciteit onzekerder. Hierdoor ontstaan zware schommelingen van de elektriciteitsprijzen, waar de hele bevolking last van heeft. Met alle economische gevolgen vandien.

De elektrificatie haalt ons in. Nederland snakt naar een oplossing. Flexibel vermogen is nú nodig om grote uitdagingen het hoofd te bieden.

Uitdaging 3: Duurzame energie wordt weggegooid door ruimtetekort net

Er wordt steeds meer wind- & zonne-energie geproduceerd. Maar deze toename in gelijktijdige opwek van groene stroom zorgt voor hevige pieken in productie. Het gevolg? Opgewekte duurzame energie moet worden weggegooid. Er is simpelweg geen ruimte om dit via het hoogspanningsnet te transporteren. Voor een succesvolle energietransitie moet opgewekte duurzame energie beter en volledig benut worden.

Uitdaging 4: Lange wachttijden op nieuwe elektriciteitsaansluitingen

De congestie op het Nederlandse net zorgt ervoor dat bedrijven geen nieuwe elektriciteitsaansluitingen kunnen krijgen. Levering en stabiliteit kunnen namelijk niet meer gegarandeerd worden door de netwerkbedrijven. Dit zorgt voor lange wachttijden! De Nederlandse economie groeit, maar door lange wachttijden voor een aansluiting kunnen niet alle bedrijven meegroeien. Een tijdelijke oplossing voor de geplande netuitbreiding is de realisatie van een energieopslagsysteem. 

iStock 15
De opwek van zonne-energie was pas het begin, de echte ster van de show is energieopslag. Opslag is nodig om de energietransitie te versnellen.

Grootschalige energieopslag is de toekomst

Flexibele energieopslag is wat wind- & zonnepark ontwikkelaars, netwerkbedrijven (DSO’s & TSO’s) en industriële afnemers nodig hebben. SemperPower biedt de oplossing door ‘grote batterijen’ in te zetten, ook wel energieopslagsystemen (EOS) of battery energy storage systems (BESS) genoemd. Waarmee we duurzame energie opslaan op momenten van overvloed, en deze weer vrij te laten als de markt daar om vraagt.

Alleen samen kunnen we de energietransitie versnellen

Grootschalige energieopslag is nú nodig. Zodat we duurzame energie volledig kunnen benutten. Zodat we samen kunnen bijdragen aan de Sustainable Development Goals (SDG's). Zodat SemperPower samen met de netwerkbedrijven, overheden, landeigenaren, wind- & zonneparken en de industriële energieafnemers de energietransitie van Nederland kan gaan versnellen. We hebben elkaar allemaal hard nodig in de weg naar een volledig duurzaam energiesysteem.

Wij ontzorgen.
Wij regelen de locatie,
vergunningen, financiering
en de plaatsing.

Gamechanger
in energy storage.

 

Alles over de energieopslagsystemen van SemperPower

1. Wat is een EOS of BESS?

Een EOS staat voor Energie Opslag Systeem. Een BESS is een Battery Energy Storage Solution. Beiden zijn grote batterijen om duurzame energie op te slaan, en weer vrij te laten wanneer dat nodig is.

2. Welk type batterij wordt er ingezet?

Op dit moment zetten wij hoogwaardige lithium-ion (Li-ion) batterijen in voor onze energieopslagsystemen. Dit is de meest veilige keuze en de technische toepasbaarheid is zeer veelzijdig. Wij plaatsen het energieopslagsysteem in een modulaire opstelling, waarbij de verschillende elementen in elke gewenste opstelling te plaatsen zijn. 

3. Hoe zit het met brandveiligheid?

De modulaire units van onze energieopslagsystemen zijn zeer veilig. Dit komt omdat ze niet onder invloed zijn van directe weersinvloeden, zoals bij Li-ion batterijen voor elektrische fietsen en auto’s wel het geval is. Daarnaast voldoen onze batterijen aan de strengste brandveiligheid normen. Door de stationaire opstelling kan een eventuele interne brand niet overslaan naar het naastgelegen element en er is geen sprake van explosiegevaar. 

4. Wat is de kwaliteit en levensduur van de batterij?

Alle elementen van onze modulaire units worden geselecteerd op bewezen technologie van enkel de hoogste kwaliteit. Wij werken alleen samen met betrouwbare leveranciers. Onze leveranciers zijn gerenommeerde, Tier 1 partijen met een uitstekend track-record. 

5. Hoe kan de batterij worden aangestuurd?

SemperPower heeft eigen aansturingssoftware (trading en assetmanagement IT systemen) ontwikkeld. Een EOS is een ingewikkeld systeem dat moeilijk aan te sturen is. Wij hebben dit in onze software vertaald en daarmee een klantenportaal ontwikkeld. Hiermee kunnen afnemers, via een API, gemakkelijk communiceren met de systemen.

 

Met onze software is het systeem wél makkelijk aan te sturen.

6. Waar wordt een energieopslagsysteem geplaatst?

Voor de plaatsing van een energieopslagsysteem hebben wij een netaansluiting, landpositie en vergunning nodig. Wij zijn flexibel in de exacte plaatsing van het systeem en willen graag samen met alle betrokken partijen tot de meest passende oplossing komen. 

 

7. Hoe zit het met vergunningen?

De ruimtelijke impact van een energieopslagsysteem is klein. Het is brandveilig, het produceert weinig geluid en er is amper horizonvervuiling. Daarnaast is een energieopslagsysteem een tijdelijke, no-regret maatregel. Helaas is er nog weinig vastgelegd in huidige wet- & regelgeving. Daarom helpen wij gemeenten graag met de uitdagende taak om energieopslag in te passen.