Schermafbeelding 2022 12 12 om 20.34.4

Start bouw van project Castor het grootste Energie Opslag Systeem in Nederland

Door Dennis Schiricke9 november 2022

Persbericht

Met trots maakt SemperPower bekend de realisatiefase in te gaan van haar tweede grootschalige energieopslagproject: Project Castor. Dit batterijsysteem, met een vermogen van 30 megawatt en een capaciteit van 63 megawattuur, zal bij ingebruikname in het voorjaar van 2023 het grootste batterijproject van Nederland zijn, en één van de grootste in Noord-West Europa.

Project Castor

  • Een batterijsysteem met 30 megawatt vermogen en een capaciteit van 63 megawattuur;
  • Gelegen in de energy-hub van Vlissingen-Oost zal Project Castor in het voorjaar van 2023 in gebruik genomen worden;
  • Het systeem zal de integratie van duurzaam geproduceerde energie op de Nederlandse elektriciteitsmarkt bevorderen;
  • Rolls-Royce is geselecteerd als leverings-en installatie partner;
  • Het project wordt gefinancierd door Triodos Bank en het Nationaal Groenfonds.

Het 30 MW/ 63 MWh batterijsysteem zal langdurig gebruikt worden om de volatiliteit van duurzame energieportfolio’s te ondervangen. Dit zal bijdragen aan een snellere integratie van duurzame energie op de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Als leverings- en installatiepartner bouwt Rolls-Royce het systeem in de energy-hub van North Sea Port in Vlissingen-Oost, met een directe aansluiting op het Stedin-netwerk. Project Castor wordt mede mogelijk gemaakt door Triodos Bank en het Nationaal Groenfonds als financieringspartners.

 

Dennis Schiricke (CEO, SemperPower):

“Wij zijn erg trots op dit fantastisch resultaat! Dit is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van ons tweede grootschalige batterij project, ditmaal zelfs het grootste project van Nederland. Met dit project onderstreept SemperPower haar ontwikkelingscapaciteiten, en spelen we samen met onze project partners een belangrijke rol om de energietransitie te versnellen.”

 

Andreas Görtz (President Sustainable Power Solutions, Rolls-Royce Power Systems):

“Met onze nieuwe grootschalige batterijopslagsystemen die de integratie van hernieuwbare energiebronnen in de stroomvoorziening ondersteunen, zetten we een nieuwe stap met onze klanten naar een netto-nul uitstoot van broeikasgassen. We kijken er erg naar uit om hier met SemperPower op samen te werken."

 

Remko de Bie (Senior Accountmanager Energie en Klimaat, Triodos Bank):

“Om optimaal gebruik te kunnen maken van wind en zon en het elektriciteitsnetwerk stabiel te houden, is opslag van energie een schakel die niet mag ontbreken. Het voorkomt niet alleen verspilling, ook hoeven vervuilende gas- en kolencentrales minder te produceren als er tekort is aan elektriciteit. Triodos Bank wil de energietransitie versnellen door energieopslag de wind in de rug te geven. De financiering, samen met het Groenfonds, van SemperPower bekrachtigt onze koplopersambitie in deze nieuwe markt.”

 

Emile Peters (Investment Manager, het Nationaal Groenfonds):

"Duurzame energieopslagsystemen zijn relatief nieuw. Veel financiers haken dan af, omdat ze de risico’s niet goed kunnen inschatten. Het Groenfonds financiert, nu samen met Triodos Bank, juist graag voorlopers als SemperPower, zodat zij de energietransitie kunnen versnellen."